Heerlijk avondje

Een avondje voetbal met een climax om nooit meer te vergeten, die vijfde februari. Het begon bij de Oosterburen. In gedachten verzonken zat Louis van Gaal voor zich uit te staren, moederziel alleen in de dug-out na afloop van FC Köln-Bayern München. Wat hij de Presse zou gaan vertellen? Dat de titel nu toch wel heel erg ver weg is? Dat Van Bommel misschien toch behouden had moeten worden? Zijn Bayern had een 0-2 weggeven, iets dat in de geschiedenis van de Bundesliga decennia lang niet was voorgekomen. ‘Konzentration’ was het sleutelwoord, sprak Van Gaal nadien voor de tv-camera’s. Steve McLaren had ook een link met de dug-out. De bekritiseerde coach van Vfl Wolfburg beukte hard tegen het plexiglas, nadat vedette Diego een strafschop had verkwanseld. Terwijl de net nieuw aangetrokken Helmes de aangewezen man was. Diego verklaarde naderhand daarvan geen weet te hebben. McLaren kondigde represailles aan.

De niet spectaculaire maar wel spontane teksten van Wesley Verhoek waren verademend na de zege bij PSV en de tweede blooper op rij van Leonardo inclusief vervroegde aftocht, vijf minuten voor rust, krijgt ongetwijfeld een staartje. Of zal ‘Leo’ bij zichzelf te rade gaan? Maar toch. Vergeleken met het hele circus eromheen, blijft de eredivisie natuurlijk een soort van Kindergarten. Zappen dus voor het echte werk.

The real stuff vond plaats vanuit Engeland. Bijna kirrend van genot kondigde Gary Lineker BBC’s Match of the Day aan. ‘Een van de meeste bijzondere uitzendingen uit de geschiedenis van het Engelse voetbal’, zei de voormalige goalgetter en daarover was geen woord gelogen. De comeback van alle comebacks was natuurlijk een opening om van te watertanden. Bij Newcastle United tegen Arsenal stond het na nog geen tien minuten spelen al 0-3 voor de Londenaren. En nadat Van Persie met zijn tweede treffer Arsenal op 0-4 zette, leek het binnen een halfuur ‘over and out’ voor de Magpies. Via twee dubieuze strafschoppen, beide benut door Joey Barton, de notoire vechtersbaas die voor rust eigenlijk met rood had weggestuurd moeten worden na één van zijn zoveelste kamikazetackles – in plaats daarvan kreeg de reagerende Diaby van Arsenal die kleur voorgeschoteld – en tussendoor ook nog de 2-4 van Best, eindigde het duel met een krankzinnige slotfase. Waarin ex-Twent Tioté de 4-4 binnen joeg, Nolan bijna de 5-4 op zijn schoen had en Van Persie 4-5 maakte, maar die bleek 4 millimeter buitenspel te hebben gestaan. “It had everything that a footballmatch should have. And I mean everything. Absolutely sensational!”, glunderde vaste studiogast Alan Shearer, overigens ex-speler, ex-trainer en fan van Newcastle. Dat daarna Manchester United voor de eerste keer dit seizoen onderuit ging en het ene duel dat volgde nog doelpuntrijker was dan het andere, vervolmaakte deze inderdaad historische uitzending. Wat daarbij opviel, niemand die het echt had over de manier waarop al die goals tot stand kwamen. Want ook in de Premier League blijkt voetbal inderdaad een spel van fouten. Met deze keer een ongekend hoog aantal. Ondanks de amusementswaarde.

Be Sociable, Share!