Halen, halen… Nee, bouwen! En snijden

foto Gerald van Zanten

foto Gerald van Zanten

Als er ooit een moment geweest is om een ingezette koers juist extra kracht bij te zetten, is het nu. Want wat is dit seizoen nog te bereiken voor PSV na al die teleurstellingen? Hoogstens een beetje eerherstel. Degradatiezorgen? Tsss, get real. Wel realiteit en actueel: geheel in de lijn van de nieuwe strategie heeft zich ondanks alle ellende plots een ideale gelegenheid aangediend: bouwen zonder kampioensstress.

Namen van mogelijke versterkingen passeren alweer in grote getale de revue. Wat dat aangaat niks nieuws in Eindhoven. PSV is altijd een koopclub geweest. En dat mag. Het is een keuze, zeg maar. Ook bij PSV groeien de bomen echter niet meer tot aan de hemel. Met een blik richting eerst en vooral de hoofdstad stippelden de beleidsbepalers in Eindhoven na een aantal magere jaren een andere route uit. Bij voorkeur geen dure, gearriveerde krachten meer maar jonge, talentvolle en kneedbare spelers. Op termijn aangevuld met talenten uit een danig opgewaardeerde eigen opleiding. Niks mis mee!

Gestructureerd en doelmatig werken met talentvolle voetballers zal in de regel altijd lonend blijken. Dus ook bij PSV. Maar de vertaling naar uitbetaling – in de vorm van herkenbaar voetbal plus resultaat – kan tijd vergen. Een proces dat normaliter met pieken en dalen gepaard zal gaan, heet dat dan. In die fase bevindt PSV zich nu. Al neemt de vrije val qua resultaat én ontwikkeling de laatste periode wel erg extreme vormen aan. Onder ‘normale’ omstandigheden had PSV donderdag het duel tegen die middelmatige Oekraïners op basis van het overwicht en kansen met 3-1 gewonnen, maar in deze dagen lijkt niets meer normaal in Eindhoven.

FdB

Dat ook voetbal een sport is die zich voor een niet onaanzienlijk deel tussen de oren afspeelt, is maar weer eens gebleken. Als structureel zelfs ballen van een meter afstand voor open doel worden gemist, heeft dat alles met vertrouwen te maken. Bij uitstek een facet waarop een trainer/coach zijn meerwaarde kan aantonen. ‘Verruil Cocu voor FdB en de rollen zullen omgekeerd zijn’, kwam vandaag via de sociale media voorbij. Zou het zo simpel zijn? En is Phillip Cocu daarmee de ware zwakke pion in het verhaal? Is hij (nog?) niet capabel om een groep voetballers in ieder geval als een team te laten functioneren? Of heeft hij alleen maar wat ondersteuning nodig van een type à la Spijkerman? Ernie Brandts, bijvoorbeeld….

Met name aan dat teamdenken ontbreekt het bij PSV. Een team is zo sterk als de zwakste schakel en in dat opzicht verzaakt er nogal eens eentje. Te groot ego, te weinig opofferingsgezindheid. FdB zou in dat geval keihard ingrijpen. Beter een mindere voetballer met een prima instelling dan andersom. En kom op, willekeurig welke voetballer er bij PSV ook rondloopt, een beetje voetballen kan die echt wel. Met andere woorden: kopen is niet zaligmakend en niet per definitie het antwoord. Misschien een afmaker in de punt, maar waar vind je die (prijs-kwaliteitsverhouding)? Nee, bouwen! En snijden. En in relatieve rust toewerken naar ’14-’15. Als Cocu daar na zijn aangekondigde reflectie zelf ook van overtuigd is, dan met hem. Evaluatieafspraak mei 2014.

PSV: Zoet; Brenet, Bruma (Koch), Rekik (Hermannsson), Hendrix (Tamata); Wijnaldum (Van Ooijen), Schaars (Horsten), Park (Hiljemark); Narsingh (Jozefzoon), Matavz (Locadia), Depay.

Be Sociable, Share!