Zwart gat of hole-in-one?

Door Martijn Reuser, voormalig speler van onder meer Ajax, Ipswich Town, Willem II, RKC Waalwijk, NAC Breda en Oranje.

‘Ruim acht maanden geleden speelde ik met NAC mijn laatste wedstrijd in het betaalde voetbal. Waar FC Twente in tranen was van vreugde na het behalen van de eerste landstitel, pinkte ik een figuurlijk traantje weg. Sindsdien kreeg ik heel regelmatig de bekende vragen gesteld. ‘Wat ga je nu doen?’ of ‘heb je al last van het zwarte gat?’ Dan antwoord ik steevast dat ik nu geniet van mijn vrijheid en dat ik eerlijk gezegd nog geen zwart gaatje ben tegengekomen.

Ik heb de afgelopen maanden vooral verschrikkelijk genoten van het niet hoeven presteren. Vanaf mijn veertiende jaar speelde ik bij Ajax en leidde ik eigenlijk al vanaf toen een profbestaan. Trainen, slapen, eten, wedstrijden, trainen, slapen, eten en wedstrijden en dat 21 jaar lang. Het feit dat ik nu niets meer hoef en 24 uur per dag zelf mag kiezen wat ik ga doen en wanneer, naast natuurlijk het wegvallen van de druk van het presteren, geeft me iedere dag  energie. Zoveel zelfs, dat ik nog geen moment spijt heb van mijn keuze om te stoppen als betaald voetballer. Natuurlijk heeft het voetbal mij ongelooflijk veel gebracht in de vorm van plezier, wereldwijde ervaringen, geweldige contacten en bekendheid. En daar ben ik heel dankbaar voor.

De energie die ik nu voel heeft me geïnspireerd vooral dingen te doen die ik leuk vind.  Eén daarvan is golfen. Een sport waar ik tijdens mijn tijd als voetballer in Engeland bij Ipswich Town kennis mee heb gemaakt. Wat mij betreft heeft Engeland de beste cultuur en setting om deze traditionele sport te leren. Rondom Ipswich wemelde het van de prachtige golfbanen, die me tijdens de geweldige tijd in de Premier League af en toe dàt beetje ontspanning gaven waar ik behoefte aan had.

Na de afgelopen zomer ben ik samen met een goede vriend van mij – die als Golf Pro zijn geld verdient – op zoek gegaan naar mogelijkheden om deze twee grote passies in mijn leven te verenigen in een bedrijfsplan. Dat klinkt gewichtig maar het betekent niets meer dan dat ik er heel veel vertrouwen in heb dat ik – als ik mijn hart blijf volgen zoals ik dat altijd gewend ben geweest te doen als topsporter – ook met dit plan tot iets moois en heel bevredigends kan gaan komen.

Inmiddels ben ik met deze vriend een bedrijfje opgestart en werken we onder anderen met de jongens van het tijdschrift LAF, een initiatief van Regi Blinker, samen aan het ontwikkelen van een groots opgezet jaarlijks terugkerend Golf Event. Een evenement waarbij bedrijven samen met topvoetballers een tot in de puntjes verzorgde dag op een gerenommeerde baan in Nederland gaan beleven. Het idee hierachter is dat de mentaliteit van de topsporter ook het bedrijfsleven zou kunnen inspireren. Ervaringen kunnen gedeeld worden en leiden mogelijk tot nieuwe contacten, die vervolgens de basis kunnen vormen voor nieuwe zakelijke ontwikkelingen. Sport verenigd en golf is natuurlijk een bijzonder sociale sport, waarbij het mogelijk is de mensen met wie je speelt een stuk beter te leren kennen. Dus in feite een win-win situatie, want zowel interessant voor mensen uit het bedrijfsleven als ook voor de topvoetballers zelf. Absoluut geen zwart gat dus voor mij, maar hopelijk wel een hole-in-one voor wat betreft mijn hedendaagse zakelijke aspiraties. Kortom, wederom fulltime genieten, maar dan anders!’

Be Sociable, Share!