Voorgevoel

Door Marcel Brands, manager Voetbalzaken van PSV. Voorheen td bij RKC Waalwijk en AZ. Als profvoetballer kwam hij uit voor FC Den Bosch, RKC en Feyenoord.

Niet vanwege Ruiz of Reis, maar door letterlijk ruis op de digitale snelweg is onderstaand verhaal gedateerd. Toch is de gedachtegang van Marcel Brands niet helemaal achterhaald door de realiteit….

Eindhoven, 21 april 2010

Na 31 speelrondes is de spanning aan de top van de Eredivisie om te snijden. De strijd om de landstitel is volledig open. Pakt PSV als koploper, na twee jaar de landstitel niet gewonnen te hebben, dit keer de titel weer? Haalt FC Twente het tweede achtereenvolgende kampioenschap of bemachtigt Ajax de derde ster op het shirt en het 30ste  landskampioenschap in de clubhistorie? Kortom, nog drie zeer spannende wedstrijddagen. Tussen nu en 15 mei (er zit één week tussen voor de bekerfinale op 8 mei tussen Ajax en FC Twente) zal de competitie ongetwijfeld afkoersen op een onvoorspelbare apotheose.

Als voetballiefhebber is deze spanning geweldig, maar als clubbestuurder is het lastiger. De consequenties van een landskampioenschap en dus deelname aan het hoofdtoernooi van de Champions League zijn enorm ten opzichte van een tweede plaats – voorronde CL en dus onzekerheid – , laat staan een derde plaats (Europa League). Wetende dat de inkomsten in de Europa League 10x lager liggen dan in de Champions League.

Waar gaat het in deze laatste weken om? Statistieken helpen niet meer. Alle drie betrokken  ploegen wonnen 19 keer. PSV en FC Twente verloren er één minder dan Ajax. Ajax speelde ‘n keer minder gelijk dan PSV en FC Twente. PSV scoorde veruit de meeste doelpunten en Ajax incasseerde de minste tegengoals. PSV en Ajax raakten in de winterstop respectievelijk drie (Afellay, Amrabat en Reis) en twee (Emanuelson en Suarez) spelers kwijt. FC Twente kreeg er een bij in de persoon van Onyewu.

Het programma dan. PSV moet naar Feyenoord en FC Groningen en ontvangt Vitesse. Op papier twee moeilijke uitwedstrijden. FC Twente moet naar ADO Den Haag en Ajax en ontvangt Willem II, op papier eveneens twee moeilijke uitwedstrijden. Ajax ontvangt Excelsior en FC Twente en reist tussendoor nog naar Heerenveen. Een moeilijke uitwedstrijd en daarnaast natuurlijk de thuiswedstrijd tegen een directe concurrent.

Uiteindelijk zullen de details gaan beslissen wie in 2010/2011 kampioen wordt. Wie gaat er het beste om met de druk? Wie kan zich het beste focussen op de wedstrijden en niet op de nevenzaken? Ooit verloor ik als technisch directeur van AZ de titel op de laatste speeldag tegen Excelsior. Mijns inziens omdat de focus op dat moment ook op andere zaken lag in plaats van op de wedstrijd en het benodigde resultaat. De media zullen zich de komende weken op alles behalve het resultaat focussen. Die zullen allerlei randzaken gaan belichten.

Hoe gaat een ieder daarmee om? Ik hoop vanzelfsprekend dat PSV de titel zal pakken. Maar laten we één ding met z’n allen hopen… Dat de titelstrijd niet beslist zal worden door arbitrale blunders. Dat zou te zuur zijn voor de titelkandidaten. Iedereen een fantastisch competitieslot gewenst!

Be Sociable, Share!