Vissen in eigen vijver

Door Fred van der Hoorn, manager voetbalzaken FC Den Bosch

Nog één nachtje slapen en die vervloekte wintertransferperiode is weer verleden tijd. Ja, ik ben er inderdaad geen voorstander van. In mijn optiek zou het zo moeten zijn dat clubs het seizoen starten met een bepaalde selectie en ook zo moeten eindigen. Ik kan mij voorstellen dat collega’s met een veel groter budget zich om wat voor redenen dan ook willen versterken. Anderzijds: als het niet mag, bespaart dat een hoop onzekerheid, stress, scheve gezichten en gedoe. En bij eventuele personele problemen zal gewoon naar de jeugd worden gekeken. Dus vissen in eigen vijver. Frank de Boer geeft wat betreft het voorbeeld. Hij schenkt spelers als Blind en Ebecilio het vertrouwen en laat niet allerlei voetballers invliegen. En je kunt toch niet zeggen dat de belangen bij Ajax niet groot zijn.

Dan FC Den Bosch, mijn club. Aangezien de mogelijkheden om te dealen er toch waren, hebben we daar gebruik van gemaakt. We zijn wel goed, maar niet gek. Maar dan praten we alleen over uitgaande transfers. De afgelopen drie jaar alleen al, heeft deze transferwindow FC Den Bosch aardig wat geld opgeleverd. Op de eerste plaats natuurlijk door de goede prestaties van de spelers in kwestie. Als technische leiding kunnen wij in deze gevallen in het voorafgaande proces hoogstens een beetje sturend aanwezig zijn. Overigens een fantastisch spel dat ik als speler zelf heb mogen meemaken en nadien als manager ontelbare keren. Drie jaar op rij dus bleken spelers van FC Den Bosch interessant voor de ‘concurrentie’. Hoe je het ook wendt of keert, een knappe prestatie van zowel spelers als club. En dan te bedenken dat er gedurende de laatste acht (!) jaar door FC Den Bosch nog geen euro is betaald voor inkomende transfers. Ook niet tijdens de zomerperiode.

Koen van der Biezen, Adnan Barakat, Yoan de Boer en deze keer John Verhoek zijn de spelers die de afgelopen drie seizoenen gedurende de winter zijn ‘verkocht’. Hetgeen ons als technische leiding noopte om voor aanvulling te zorgen vanuit eigen kweek. Gelukkig hebben wij het geluk – of de kunde.. – om te kunnen vissen in eigen vijver. Ondanks dat overeind blijft dat de club een sportieve aderlating heeft ondergaan. Nee, dat hele gedoe met die huidige transferwindows moet wat mij betreft op de schop. Eén periode van een x-aantal weken na afloop van het seizoen en we zijn van een hoop gelazer af. Gewoon je huiswerk doen en snel schakelen. Met een stop voor aanvang van de diverse competities. Want dat staat mij ook tegen, al is het alleen maar vanwege de nachtrust van trainers en seizoenkaarthouders: een zomertransferperiode die vier weken doorloopt terwijl het seizoen al is begonnen. Je zou maar een jaarkaart van Ajax hebben omdat je een groot fan van Suarez bent. Voel je jezelf toch ……. , ook al is het zoals in dit geval halverwege het seizoen.

Be Sociable, Share!