Reuring vanwege column

De column van Jesper Soetens op de site van Bladella en vervolgens op Amateurvoetbaleindhoven heeft veel reacties teweeg gebracht. Namens Soetens en het bestuur van Bladella zijn welgemeende excuses uitgebracht aan Herman Brugmans van vv Gestel. Brugmans: ”De excuses zijn aanvaard en laten wij deze zaak maar snel vergeten en proberen het voetbal zo goed mogelijk te promoten.” 

De column ‘EURO’S OF CONSUMPTIEBONNEN’ op de site van Bladella roept ongenoegen op bij desbetreffende verenigingen. Voorzitter Herman Brugmans van vv Gestel noemt het ‘ongeoorloofd’ dat deze column is gepubliceerd.  Hierbij de bewuste tekst met daaronder een schriftelijke reactie van Brugmans op Amateurvoetbaleindhoven.nl.

‘EURO’S OF CONSUMPTIEBONNEN’

Het is in het amateurvoetbal al lang geen sinecure meer: clubs die spelers dik betalen om op zondagmiddag hun clubkleuren te verdedigen.

Ons eigen vaandelteam krijgt wekelijks te maken met ploegen die louter en alleen bestaan uit spelers die een goed zakcentje bijverdienen met het uitoefenen van de belangrijkste bijzaak in het leven. Louche voorzitters en idem sponsoren die er zorg voor dragen dat spelers van buitenaf bij totaal identiteitsloze clubs komen spelen, met als enige reden het aanvullen van hun portemonnee. Want eerlijk is eerlijk, wie wil er nu spelen voor nietszeggende clubs als De Bocht’80, Nieuw Woensel of Gestel. Allemaal clubs waar maar één ding telt; de resultaten van het eerste elftal. Jeugd, visie en clubliefde zijn uitdrukkingen die bij deze clubs voor dovemansoren bestemd zijn. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van clubs waar de spelers om 13.55 binnen komen wandelen, een warming-up doen en om 16.30 weer in de auto, uiteraard op kosten van de sponsor, naar huis zitten, met een zwarte enveloppe met daarin de winstpremie.

Voor mij als Kempische voetballiefhebber bekrimpt mij dan ook een gevoel van intense blijdschap wanneer ik in de krant lees dat de Dijkse Boys in de 5e klasse mogen beginnen omdat ze vanwege het stoppen van de sponsoring failliet zijn. In de hoofdklasse gebeurde recentelijk zoiets bij FC Lienden. Nu zult u zich afvragen, FC Lienden? Ja, FC Lienden dames en heren. Lienden, het o zo gemoedelijke dorpje op de Veluwe waar de bevolking nog netjes opkomt voor de hertjes in het bos, de kinderen hun leerkracht nog met meneer aanspreken en de huismoeders iedere dag in de keuken staan om verse soep voor hun kroost te bereiden. Dat zalige Lienden heeft ook een supermarkteigenaar. Deze beste man franchised een C1000-vestiging, waarmee hij de plaatselijke FC hartstochtelijk steunt.
Met al deze financiële hulpmiddelen werd het op een dag mogelijk gemaakt om allerlei stevig betaalde ex-profs te halen en zo de opmars van de 4e klasse naar de topklasse te maken. Zet dorpsgek Hans “Sofie, ik kom hem er ff in poffen” Kraaij Junior voor de groep en een succesformule is geboren.
Helaas kwam Jumbo-manager Frits van Eerd op het idee om alle C1000-winkels op te kopen. Einde C1000 vestiging Lienden, einde FC Lienden. Dit seizoen spelen ze nog uit, volgend seizoen is het weer gewoon een modale amateurclub, zoals het een dorp als Lienden betaamt.

Afgelopen zondag was ik te vinden op sportpark Het Bokt in Eindhoven (of was het nou Son?). Hier speelde ons vlaggenschip een uitstekende pot tegen het betaalde team van Nieuw Woensel. Een club die twee seizoenen geleden in de 4e klasse speelde, vervolgens een geldschieter kreeg en nu om de titel in de 2e klasse speelt. Een ploeg waar totaal geen passie voor de club uit spreekt, maar waar wel stevig betaald wordt om de naam Nieuw Woensel op de kaart te krijgen. Een vereniging waar de scheidsrechter blijkbaar dusdanig van onder de indruk is dat hij de blauwwitte bezoekers weigert een loepzuivere pingel toe te kennen en structureel weigert om kaarten te trekken voor de gastheren.
Spelers komen, innen hun zakcentje (belastingdienst, misschien kunnen we het toch wel leuker maken!), bedanken de bevriende voorzitter hartelijk, en zijn er weer van tussen.

Nee, doe mij dan maar gewoon de dorpsclubs zoals wij ze kennen, waar de selectiespelers gewoon contributie af moeten tikken, een jeugdteam trainen en hun gele kaart voor bakussen richting de scheids lekker zelf moeten betalen. Dit zijn namelijk de clubs die over 20 jaar nog overeind staan, verenigingen met een eigen identiteit. Verenigingen waar mensen met een hart voor de club de schouders onder een goede fundering zijn. Verenigingen waar er per punt drie bakken bier uitgekeerd worden, waar consumptiebonnen te verdienen zijn met de interne competitie en waar de laatste competitiedag gevierd wordt als een nationale feestdag. Dat zijn de clubs waar je jezelf voor in wilt zetten om de toekomst te waarborgen!

Dit is een groot contrast tegenover alle clubs waar aan slechte kortetermijnpolitiek wordt gedaan. Wanneer de sponsor er tussenuit knijpt omdat de centjes op zijn blijven de spelers er echt niet hangen omdat het zo’n mooie club is. Zij gaan hun geluk (en inkomen) dan lekker ergens anders beproeven zodat de eigen portemonnee weer gevuld wordt. Daarom een voorspelling mijnerzijds: De Gesteltjes, Nieuw Woenseltjes en alle andere koopclubs uit de regio zijn over enkele jaren weer gewoon te vinden in de 4e en 5e klasse, dankzij hun prima visie.

O ja, van de scheidsrechter van afgelopen zondag ontving ik een kaartje met de tekst: Groeten uit een warm Barcelona. De voorzitter scheen een reisbureau te hebben…

Bron: Bladella.nl

Schriftelijke reactie van Herman Brugmans, voorzitter vv Gestel:

‘Het betreurt mij ten zeerste dat het bestuur van Bladella deze column niet verwijdert van hun mooie site. Volgens mij heb ik deze Jesper nog nooit ontmoet maar hij vindt mij wel een louche voorzitter. Vervolgens vindt hij vv Gestel een identiteitsloze nietszeggende club. Een club waar maar 1 ding telt en dat is het 1e elftal. Bij deze is Jesper van harte uitgenodigd om eens te komen kijken in een krachtwijk. Dit kan je niet vergelijken met een dorp als Bladel, waar je maar naar 1 voetbalclub kan. Maar in Eindhoven zijn er 16.  Het werken is hier vele malen moeilijker en wij zetten ons zwaar maatschappelijk in om hier iets moois te laten opbloeien. In deze wijk sporten veel minder kinderen en er is ook meer obesitas dan in de rest van Eindhoven. Wij hebben peutervoetbal, inloopmiddagen, inloopavonden, daklozenvoetbal, sport voor verslaafden, contact met bejaardentehuizen, enzovoorts.

Wij hebben 700 leden waarbij een ieder even belangrijk is. Komende zaterdag is er feest van onze A1 die kampioen wordt (1 van deze spelers is zondag ook ingevallen bij het 1e elftal). Verder weet ik niet hoe laat de kantine van Bladella gesloten is afgelopen zondag door hun trouwe leden maar ik heb de deur op slot gedaan om 23.30 uur. Beste Jesper, ik vind het zeer jammer dat jij geniet als een club als Lienden degradeert of dat jij straks Nieuw Woensel of vv Gestel in de 5e klasse tegen komt. Het is niet leuk als je eigen club in degradatienood verkeert maar om dan het geld, de scheidsrechter, sponsoren, voorzitters, scheidsrechters de schuld te gaan geven gaat mij te ver. Het voetbal kan niet zonder respect Jesper. Ik wens jou veel succes met jouw mooie club Bladella. Geniet hier van en ben niet jaloers op wat er in de grote boze wereld gebeurt.

Blijf in de Kempen, zeker als je niet weet of je in Eindhoven of Son bent, straks verdwaal je nog.

P.s. bij onze laatste ontmoeting moest jullie omroeper optreden tegen oerwoud geluiden (verbeter de wereld en begin bij jezelf).

Herman Brugmans (Voorzitter vv Gestel)

Bron: Amateurvoetbaleindhoven.nl

 

Be Sociable, Share!