Nooit welkom geweest

Na het vorige seizoen, waarin de Jupiler League een loterij was geworden, was het voor iedereen duidelijk: het roer moest om. Een maand voor aanvang van het nieuwe seizoen is het zover, maar koerst de competitie zo mogelijk nóg sneller richting de afgrond.

Jarenlang was de Jupiler League het ondergeschoven kindje van voetballend Nederland. Als men doorgaat op de weg die nu ingezet wordt, zakken we nog verder af en worden we het gehandicapte, verwaarloosde achterneefje dat door iedere beleidsbepaler misbruikt wordt. Burgemeesters, KNVB-directeuren, tv-zenders: iedereen die ook maar enigszins wat te zeggen heeft, mag op dit moment zijn geslachtsdeel in het achterste van de Jupiler League schuiven.De website van het Brabants Dagblad kopte gisteravond: “Fans Willem II niet welkom bij Jong PSV en FC Den Bosch”. Eigenlijk was dat geen nieuws; als voetbalsupporter ben je nog nooit ergens welkom geweest. Zelfs onze eigen club vindt het klantvriendelijk als je bij het betreden van het stadion uitgebreid op camera wordt vastgelegd.Gelukkig nuanceerde de gemeente ’s-Hertogenbosch vandaag de berichtgeving, maar dat er mensen rondlopen die ideeën hebben om uit-supporters te weren is duidelijk. Ik hoop van harte dat die mensen zelf ook eens geweerd worden van de plekken waar zij graag naar toe gaan.

Nog niet zo lang geleden klonken er geluiden uit politiek Den Haag dat het voor voetbalsupporters makkelijker moest worden om naar een wedstrijd te gaan. Combi’s zouden worden afgeschaft, maar bij een overtreding zou er keihard worden ingegrepen. Het lijkt nu verder weg dan ooit. Over een paar weken zitten we weer vrolijk in de bus met hetzelfde volk dat Jozy Altidore oerwoudgeluiden deed toekomen. Al mogen we blij zijn als we überhaupt nog naar een uitwedstrijd toe mogen.

We koersen in sneltreinvaart af op een competitie waarin inderdaad geen combi’s meer zijn, maar dan omdat er geen uitsupporters meer mee mogen. Waar gaat het in hemelsnaam over? Het is de fucking Jupiler League. Natuurlijk lopen er teveel idioten rond op de tribunes, maar door alle supporters in een dwangbuis te stoppen zet je ook kwaad bloed bij de vele goedwillende supporters.

Om het nog maar niet te hebben over Fox Sports. Als je geen binding hebt met Telstar of Achilles ‘29, waarom zou je dan op zaterdagmiddag voor je lol naar die wedstrijd kijken op tv? Wedstrijden in de Jupiler League moeten zo georganiseerd worden zodat het voor iedereen aantrekkelijk is om naar het stadion te gaan. Als iedereen nou eens met die insteek met ‘onze’ competitie aan de slag zou gaan, zou ik binnen no-time weer zin krijgen in de competitiestart.

Bron: FCDBFans.nl / Razende Reporter, supporter van FC Den Bosch

Be Sociable, Share!