Kritisch vraaggesprek

Fons Boekelder is een UDI’19-man in hart en nieren. Trouw, maar anderzijds ook kritisch. Neemt geen blad voor de mond, zonder aanziens des persoons. Hij onderwiep hoofdcoach Chris van den Dungen aan een pittig vraaggesprek …..

 

Een goede voorbereiding op een nieuw seizoen is heel belangrijk. Waar heb je de voorbije weken het meest op gehamerd?

Je hebt de wedstrijden ook gezien waar we gemakkelijk doelpunten weg gaven. Vorig jaar was dit ook vaak een heikel punt. We zijn dan ook voornamelijk bezig geweest met het verdedigende aspect, het spel bij balverlies.

 

Hoe hebben de spelers de eerste drie weken van de voorbereiding ervaren?

We zijn wat pittiger gestart dan vorig jaar; we hebben scherper en harder getraind en de trainingsintensiteit is verhoogd. De eerste wedstrijd tegen Schijndel was dramatisch. De tweede wedstrijd tegen PSV(AV) sta je na zes minuten met drie nul achter, daarna speelden we goed en zie je het spel weer terug. Door makkelijk doelpunten weg te geven loop je elke keer achter de feiten aan. Voor de wedstrijd tegen Gemert hadden we gekozen, gezien de vorige wedstrijden, om wat ingezakter te spelen om te kijken hoe dat is. Op een of andere manier past ons dat niet en ontstaat er onzekerheid over het spel en het niveau. Je voelt een lichte paniek ontstaan, óók buiten het elftal.

 

Is het een nieuwe trend dat er in de hoofdklasse steeds vaker twee keer i.p.v. drie keer in de week getraind wordt?

Het heeft niets met een trend te maken; ik denk dat je op hoofdklasse niveau in principe drie keer in de week moet trainen. Je merkt aan de groep, naarmate het seizoen vordert, wanneer het een beetje over is.

 

Na de winterstop trainde jij ook vaak twee i.p.v. drie keer in de week.

Na carnaval hadden we afgesproken dat, bij een goed resultaat op zondag, de vrijdag vrijaf zou zijn. Daar hebben we tien wedstrijden succes mee gehad. De laatste drie wedstrijden gaat het dan mis en dan is het zó gemakkelijk, ook van jouw kant, om daar op terug te grijpen. Sommige trainers besluiten om op dinsdag en donderdag twintig minuten langer en wat harder door te trainen. Hierdoor wordt dit gecompenseerd en je hebt hetzelfde effect.

 

Je beschikt over 2 keepers, 5 verdedigers, 9 middenvelders en 4 aanvallers. Voor de posities in het hart van de ploeg heb je 9 kandidaten. Hoe probeer je een balans te scheppen als er bij voorbaat geen balans binnen de selectie is?

Ja kijk, in onze visie van het basiselftal zit natuurlijk wel een balans. Met één of twee blessures ontstaat er een probleem; dan moeten we gaan schuiven. De disbalans van je basis met de eerste elf twaalf valt wel mee.

 

 

 

De eerste zes wedstrijden van de voorbereiding heeft iedereen zijn speelminuten gekregen, behalve Mourad Mamaar die wegens ziekte weken buitenspel stond. Ben je nu uitgeëxperimenteerd?

Een elftal is een vast elftal totdat er iemand anders beter is dan diegene die er instaat. Kijk, je basis staat zeg maar voor 90% vast. Maar je hebt ook nog een rechtsback en een linksback positie in te vullen. Wie gaan we daar neer zetten? Dat geldt ook voor de rechter kant aanvallend gezien. Ook Mourad Mamaar zal aan zijn conditie moeten werken en zijn kansen moeten pakken.

Heb je een vast systeem voor ogen dat je gaat hanteren of laat je het afhangen van de tegenstander waar tegen je speelt?

Nee, wij spelen ons eigen systeem; daar zijn we nu mee bezig. In het weekend zeiden we voor het eerst: “dit past ons”. Toch een aanpassing gedaan op het middenveld en met een andere spits. Maar wij gaan wel met een vast systeem spelen.

 

Er zal ongetwijfeld een gedachtegang achter je spel zitten, maar kan de groep jouw voetbalvisie wel uitvoeren van wat jij er van verlangt; het oogt vaak zo verwarrend.

Dit is een speelstijl en niet alleen mijn speelstijl want ik heb het voetbal niet uitgevonden. Dit ontwikkel je samen met de spelers en die laat je meepraten. Je probeert elk jaar een stapje in voetbalvermogen en voetbalinzicht te verbeteren. Dat heeft met ontwikkeling te maken en daar is de voorbereiding voor.

 

Je hebt nu in de voorbereiding zes wedstrijden gespeeld, o.a. tegen Gemert, JVC Cuijk en de Treffers. Duidelijk is dat deze clubs een bredere en kwalitatief betere selectie bezitten. Is UDI’19 in haar ontwikkeling stil blijven staan?

UDI heeft een bepaalde visie en is een weg ingeslagen, waarin er vier van buitenaf mogen komen. De rest moeten eigen jongens zijn. Die andere clubs hebben die regels allemaal niet en die halen vaak ex-betaald voetballers en hebben een budget wat hoger is dan bij UDI. Als bij ons in het elftal dé drie ervaren Udense jongens terug zouden komen speel je Gemert van de mat.

 

UDI’19 heeft een selectie van maximaal 12 spelers van het niveau hoofdklasse; de rest is er nog niet klaar voor of zullen het waarschijnlijk ook niet gaan halen?

Klopt die constatering?

Nee, daar ben ik het niet mee eens.

 

Hoe houd je de boel op scherp als er weinig concurrentie binnen het team is?

Tijdens het seizoen zul je daar heel scherp op moeten zijn. Zeker de wisselspelers zul je niet moeten vergeten en ik probeer daar ook zoveel mogelijk aandacht aan te schenken. Het is logisch denk ik, dat je meer met de basisspelers bezig bent, maar je moet wel heel erg uitkijken als trainer dat je de jongens van twaalf tot twintig niet vergeet; die heb je het hele jaar nodig. Het gaat erom dat je elftal een sterke basis is en een bepaald niveau wedstrijden mee kunt spelen. Als er dan eens eentje in komt die draait dan simpel mee.

 

Geheel onverwachts is Joep van Geelkerken de selectie komen versterken.

Ik kan me voorstellen dat je met de komst van Joep van Geelkerken heel blij bent! Dat moet als een extra bonus voelen?

Joep doet het geweldig en heeft inzicht; heeft eindelijk alles. Hij heeft zeker ambities maar heeft een bewuste keus voor UDI gemaakt.

 

Afgelopen seizoen was de defensie het zorgenkindje van het team.

Ook nu lijkt dat weer een probleem te gaan worden!

Nou ja, het is weer een beetje ongelukkig gelopen. Dimitri klapte zijn enkel om en Jaap was wat later van vakantie terug. Zij moeten dan meteen op een niveau instappen en dat levert vaak probleempjes op. Het is niet anders en we hebben niet anders.

 

 

 

 

 

 

In een vroeg stadium eind maart werd bekend dat topscorer Tim Strijbosch (15 doelpunten) UDI’19 zou gaan verlaten en op 9 juni kwam daar het plotselinge vertrek van Marc Koot met 6 doelpunten nog eens extra bovenop. Het is duidelijk dat je scorend vermogen hebt ingeleverd; ben je niet bang dat dit de ploeg zal opbreken?

Het is een feit dat je een brok scorend vermogen kwijt bent en het is te hopen dat Roy Vissers dat gedeeltelijk zal kunnen opvangen.

 

Je hebt alléén Sam Wassenberg als diepste spits. Als die te maken krijgt met vormverlies, blessures of schorsingen heb je dan een probleem, of is Roy Vissers nu óók een optie?

Na het weekend ben ik niet echt ontevreden over Roy als spits. Ik ben gecharmeerd van Sam op het middenveld; vorig seizoen op het middenveld vanaf tien heeft hij zijn beste periode gehad en ook het meest gescoord. Sam heeft het vermogen om als hij in een situatie gedwongen wordt te moeten werken hij dan ook alles kan geven. Het is dan ook mede op zijn voorstel geweest, ook het vorige seizoen.

 

Ik neem aan dat je bij de evaluatie van het voorbije seizoen de TC kenbaar hebt gemaakt waar de knelpunten binnen de selectie zaten. Er werden alleen middenvelders aangetrokken. Het middenveld van De Valk vond je toch het beste van de hoofdklasse B, vandaar?

In de wedstrijd thuis tegen De Valk overliepen ze ons gewoon en daar was Roy Vissers er een van. We waren een aantal spelers misgelopen en waren vrij laat en heb toen ja gezegd tegen “zo’n type” speler. De TC is in gesprek gegaan met Roy Vissers en die was wel gecharmeerd om naar UDI te komen. In samenspraak met Sam hebben we de posities nu omgedraaid.

De noodzakelijke versterkingen voor de achterhoede en voorhoede bleven achterwege

Daar lagen niet de prioriteiten van de club. Een links- en rechtsback moeten zelf opgeleid worden en dat is ook logisch. We hebben maar één echte linksback; ik had graag gezien dat er wel eentje bij was gekomen. Je hebt met budgetten en beleid te maken en dan zullen er keuzes gemaakt moeten worden.

 

Het lijkt dat de hoofdklasse C minder sterk oogt dan in andere jaren. Hoe schat je de hoofdklasse C momenteel in en heb je informatie over de tegenstanders?

Ik heb wel informatie ingewonnen en heb bijna alle analyses van het afgelopen seizoen doorgelezen. Wat ik uit die analyses kan halen is dat er veel ploegen fysiek spelen; allemaal fysiek sterke jongens die een duel aan willen gaan. De meesten spelen vanuit drie spitsen.

 

Wat verwacht je van het nieuwe seizoen en heb je voor jezelf een bepaalde doelstelling voor ogen dit seizoen?

Iedereen wil wel kampioen worden of een periodetitel pakken. We zullen het zien; afgelopen seizoen waren er vier, vijf ploegen met heel veel punten, een kleine middenmoot en vijf ploegen die weinig punten hadden.

 

Bij zes clubs zul je de uitwedstrijden op kunstgras spelen.

Vinden de spelers dat een voor- of nadeel en wat vindt je zelf hiervan?

Sinds wij zelf kunstgras hebben zijn wij er wel een liefhebber van geworden. Ploegen die kunstgras hebben zijn wel in het voordeel van de ploegen die geen kunstgras hebben, dat weet ik echt zeker.

 

Het is jammer dat je waarschijnlijk de steun van vele supporters bij verre uitwedstrijden moet missen, toch een soort 12e man!

Zeker jammer, als je ziet hoeveel mensen wij altijd meenamen, maar de diehards zullen ons wel blijven volgen.

Be Sociable, Share!