Buitenspelregel oorzaak stakingen

Bij amateurwedstrijden krijgen de clubgrensrechters tegenwoordig opdracht van de KNVB-scheidsrechters om pas te vlaggen als de in buitenspelpositie staande of gestaan hebbende speler de bal aanneemt. Echter, onlangs bij Champions League-wedstrijden bepaalde de scheidsrechter wel zelf of hij de buitenspelpositie hinderlijk of niet vond. De grensrechter vlagde voor buitenspel. Niets meer, niets minder. Kennelijk zitten de KNVB en de UEFA niet op één lijn? Of wil de KNVB haar eigen koers varen in deze?

Maar waarom is deze omstreden regel dan oorzaak van verwarring en irritatie? Welnu, de clubgrensrechter haalt allereerst  de irritatie van zijn eigen team, staf en supporters op de nek door niet (meteen) te vlaggen: “Waarom vlag je niet, man?” Ten tweede is de tegenpartij niet blij met hem als hij – bij hinderlijk buitenspel – alsnog de vlag omhoog steekt. “Waarom vlag je nu pas? Moest je nog even nadenken, perenplukker?”  En tenslotte raken de spelers van beide partijen geïrriteerd en kan de wedstrijd hierdoor zomaar uit de hand lopen. Dit heb ik al meerdere keren zien gebeuren. Regelmatig lopen amateurwedstrijden hierdoor uit de hand.

Laat de KNVB de regel snel terugdraaien voordat we geen scheidsrechters meer hebben. De grensrechter geeft met zijn vlagsignaal aan dat er iemand buitenspel staat en de scheids bepaalt of deze deelneemt aan het spel of niet.  Simpel, toch?  Dan zullen er nog wel eens irritaties zijn, maar niet zo veel meer als met de huidige regel.  Laten we hopen dat de KNVB deze regel nog gaat evalueren aan het eind van dit voetbalseizoen.

John de Does, 4 mei 2011

Be Sociable, Share!