Idd, alles kan in Avondje NAC

AvondjeNACIn de 52e minuut minuut betrap ik mezelf. Waarom heb ik ineens mijn telefoon in mijn rechterhand om de omhoogstuwende geluidsorkanen van het publiek in Breda te filmen? Dit is dus een Avondje NAC… Intimiderend voor betrokkenen bij sc Heerenveen zoals ik, die weten dat geluid in ons stadion in principe, afhankelijk van waar je zit, alleen van linksboven kan komen. Anthony Lurling en Elson Hooi gaven me door hun bijna-goals al een voorproefje van het intense geluidsniveau dat in Breda bereikt kan worden, maar na de 1-0 van Nemanja Gudelj gaat het pas echt los in Breda. Zelfs als sc Heerenvener geniet ik van mijn eerste Avondje NAC, waarin er blijkbaar van alles kan gebeuren..

Ik had er wel over gehoord, maar een Avondje NAC had ik nog nooit zelf ervaren. Precies het tegenovergestelde van Filip Djuricic, die zowel als voetballer als toeschouwer vaker in het stadion van NAC beland was. Hij weet dus hoe erg het kan spoken, maar hij wist niet dat dit beestje ook een naam had. ,,De term ‘avondje NAC’ ken ik niet, maar ik snap wel heel goed wat er mee bedoeld wordt”, vertelde Djuricic. ,,Ik vind de sfeer bij NAC een van de mooiste van Nederland. Het publiek is heel betrokken bij de club, en gaat behoorlijk tekeer.”

Humor. Ook een ingrediënt voor een geslaagd avondje NAC. Djuricic en Gudelj, Serviërs in vorm en goede vrienden van elkaar, openden deze ‘pretstrijd’. Toen Gudelj deze week een plagerige opmerking maakte over de ijshockey-activiteit van de sc Heerenveen-selectie, antwoordde Djuricic: ‘Tja, als we tegen clubs als NAC moeten spelen, hoeven we toch niet serieus te trainen? 1-0 voor sc Heerenveen. NAC sloeg terug. sc Heerenveen-trainer Marco van Basten wist dat NAC het de laatste tijd goed doet, maar wenste niet te overdrijven. ,,NAC is nou ook weer geen Bayern München.” Die uitspraak kregen ze ook in Breda mee, getuige het spandoek: ‘Je hoeft geen Bayern München te zijn om van sc Heerenveen te winnen’. Tijdens de wedstrijd ging het geinen vrolijk door: ‘Let op München, Breda komt er aan’.

‘Los gaan’

Dat zongen de NAC-fans tijdens het najubelen van de 1-0 voorsprong. Volledig terecht, want NAC was  veel beter. Volgens sc Heerenveen-middenvelder Marten de Roon kwam dat, zoals dat hoort bij een Avondje NAC, door de sfeer. ,,Doordat het publiek erachter ging staan, was NAC net een stukje feller.” Ook voor De Roon was het trouwens zijn eerste Avondje NAC. ,,Het was een mooie sfeer, al kreeg ik er tijdens de wedstrijd niet veel van mee. Dan concentreer ik me op het spel. Maar als het spel stil ligt, merk je het wel dat de fans los gaan.”

Het is onbekend terrein voor spelers van sc Heerenveen. ,,In Heerenveen heb je deze sfeer niet”, weet Djuricic. Klopt. Als publiek in het Abe Lenstra stadion ben je vaak ongerust dat je aan één kant doof bent geworden. Dat is een misverstand: het geluid komt simpelweg uit een richting. Aan een kant, achter het doel, staan de fanatieke supporters klaar om voor sfeer te zorgen. De overige 20.000 fans klappen mee. Als het dan echt moet, willen ze best even opstaan, misschien wat meeneuriën, maar dan toch gauw weer zitten. Niet voor niets baalden de sc Heerenveen-spelers dat de strafschoppenserie in het bekerduel tegen Feyenoord aan de ‘verkeerde’ kant van het veld genomen moest worden. Liever wilden ze het doel gebruiken bij het fanatieke vak (de strafschoppenserie werd verloren, een mogelijk verband is nog niet bewezen).

Alle hoeken en gaten

Na zaterdag, tijdens mijn eerste Avondje NAC, weet ik dat spelers van NAC zich geen zorgen hoeven maken aan welke kant de strafschoppen genomen worden. Desnoods drukken ze het doel tegen de linkerkant van de cornervlag. Ook daar zit sfeer. Werkelijk uit alle hoeken en gaten komt gezang. Soms schreeuwen de vakken naar elkaar toe. Bij sc Heerenveen blijft zoiets bij een monoloog. In Breda heerst er een uitgebreid Dolby Surround 8.2+ experience-effect.

Geen wonder dat in zo’n omgeving de apparatuur van sc Heerenveen niet optimaal kan functioneren. Niet dat de spelers in het Abe Lenstra stadion zich wekelijks in de kijker spelen van Real Madrid, maar je weet in elk geval dat Kristoffer Nordfeldt goede reddingen heeft, Djuricic geniale acties en Alfred Finnbogason scoort. Lange tijd niets van die automatismen tijdens het Avondje NAC van zaterdag. Hoe kan het dat Nordfeldt zich volledig verkijkt op een houdbaar schot van Gudelj? Dat Djuricic weinig voor elkaar krijgt? Gelukkig hebben we met Finnbogason iemand die altijd scoort, toch? Maar ook hij mist ineens een penalty. Een Avondje NAC doet iets met je.

Na zaterdag weet ik ook dat alles mogelijk is in een Avondje NAC. Niets is voorspelbaar, alles is voorstelbaar. Niemand kent het scenario. Heel onverwacht blijken we na 90 minuten het Avondje NAC verpest te hebben. Het is een Avondje Alfred geworden. Finnbogason scoort in de laatste tien minuten twee keer. Hoe het kan dat sc Heerenveen deze wedstrijd nog heeft gewonnen, is onduidelijk. Inderdaad, echt alles kan blijkbaar in een Avondje NAC….

Tekst: Sebastiaan de Wit, Heerenveen

Be Sociable, Share!