Doodsteek

Door Bud Brocken, vastgoedmakelaar en ex-prof van onder meer Willem II, FC Groningen en Birmingham City. Tevens 5-voudig international.

‘Ik ben niet het type dat stelselmatig roept dat vroeger alles beter was. Maar waar is de tijd gebleven dat een BVO een nog redelijk overzichtelijke organisatie was? Je had een bestuur, een paar trainers, sponsors en publiek. Punt. Simpel gezegd werd er wel of niet gepresteerd op het veld en afhankelijk daarvan was je als club in de gelegenheid om eventueel te investeren. In de hoop daarmee de prestaties op het veld te verbeteren.

Het is geen nieuws als ik verkondig dat als gevolg van jarenlang financieel wanbeleid diverse clubs in de problemen zijn geraakt.  Indien je als club dan toch ten koste van alles op het hoogste niveau wilt blijven, zul je andere geldbronnen moeten aanboren om dit doel te bereiken. Zo is de laatste jaren het fenomeen externe geldschieter een begrip geworden.

Wat zijn dit voor mensen? We hebben het hier in het algemeen over mensen die het op zakelijk gebied uitstekend hebben gedaan en derhalve financieel onafhankelijk zijn geworden. Bovendien zijn zij vaak ook al jarenlang supporter van de club. Op het moment dat er versterkingen moeten komen en bij de club de middelen ontbreken, treden die mensen op de voorgrond. Moet je daar als club echter blij mee zijn? Ik denk het niet en wel om twee belangrijke redenen.

Ten eerste willen zij vaak inspraak in de besluitvorming omtrent welke spelers mede van hun geld aangekocht worden. Dit is enerzijds logisch omdat je wel wilt weten wat er met je geld gebeurt. Gevolg is wel dat een aantal mensen met een beperkte kijk op voetbal mede gaan bepalen wie er aangetrokken moet worden. Maar zodoende bepalen deze externe financiers wel mede het technisch beleid van een betaald voetbal club. Onbestaanbaar!

Mijn tweede argument is mogelijk nog erger. Wat gebeurt er als een speler – aangetrokken met geld van een of meerdere externe financiers – zich in een seizoen dusdanig ontwikkelt dat er interesse komt van andere clubs? Bij verkoop strijken de financiers een substantieel  deel van de transfersom op als beloning voor het risico dat zij nemen bij de investering. Wie zal in dit geval komen bovendrijven? Zal dat de supporter of de zakenman in de financier zijn?

Ik laat het antwoord graag over aan uw eigen interpretatie in deze, maar naar mijn mening zijn de externe financiers uiteindelijk de doodsteek voor elke betaald voetbal organisatie.’

Be Sociable, Share!