Details

Wat zijn dat nou, details? Kleine bijzonderheden, onbenulligheden zelfs, vermeldt het woordenboek. Ach, dat zijn maar details. Maar ook: het zijn de details die het verschil bepalen in de top. Of dat uit de koker van Johan Cruijff komt, is niet zo interessant. Wèl dat de omschrijving in de kern klopt. Niet alleen in de top trouwens, maar dat terzijde. Keuzes maken en dan bij voorkeur veel juiste. Wie dat vaak genoeg doet, reikt het verst. Voor wat het waard is dan, maar dat is een detail.

Waar dit over gaat? Jan van Beveren, die schitterende stylist onder de lat van weleer, is overleden. En waarom dan uitgerekend met de naam Cruijff komen? Vanwege de details. Hij, en alleen hij, heeft er in beginsel voor gezorgd dat Nederland als pietluttig, calvinistisch polder(model)landje op de voetbalwereldkaart is gezet vanaf die zeventiger jaren. Ja, Feyenoorders, jullie wonnen de eerste Cups, hulde! Maar Cruijff zette de trend en de toon en was zich maar al te goed bewust van zijn status. Cruijff was de man, toen al. Wat zijn tegenstanders ook vonden en nog vinden, daar is geen speld tussen te krijgen. De waarheid ligt op het veld, nietwaar?

En daarbuiten dan? Dat overdreven koppige, dat machtsbewuste ook, zijn eigenschappen die in de regel horen bij mensen van het kaliber Cruijff. Jammer, maar het zij zo. Te verklaren zodoende dat opponenten van Cruijff hem daarom alleen al niet pruimen. In de één-tegen-één met Cruijff leg je het altijd af. Dat wist Jan van Beveren ook en daarom pakte hij destijds in ’75 (met Willy van der Kuijlen) zijn koffers. Van Beveren ergerde zich aan de privileges van de westerlingen en zei daar wat van. Waarop Cruijff excuses eiste. Die Van Beveren niet wenste te maken. Dan maar geen internationale roem met Oranje, dacht de doelman van PSV.

Die hak in het zand-theorie, die verkeerde eigenwijsheid, heeft ons tenminste één wereldtitel gekost! Het is maar een detail, maar echt wel dat Van Beveren het rollertje van Müller gepakt had, hoewel in 1974 coach Rinus Michels trouwens de kwade genius was achter het spelletje Van Beveren kleineren. Zou Cruijff spijt hebben? Dat zullen we vermoedelijk nooit weten, al was het maar vanwege die koppigheid. Cruijff beschikt in ieder geval nog over de uitingsmogelijkheid, over Van Beveren resten slechts herinneringen. Aan een superatleet, een fenomeen op de lijn, een geweldenaar. Honderd procent dat Jopie zeer gecharmeerd was van de kwaliteiten van de keeper. Alleen nog meer van zijn eigen ik. Van Beveren was een liefhebber, net zoals Cruijff. Maar met andere belangen en vooral andere principes. Of zijn dat details?

Be Sociable, Share!