De foto en zijn verhaal (9)

Zou de naam Rob Rensenbrink wellicht bij hem zijn opgekomen toen Jan Poortvliet vrijdag de groep ontevreden supporters van FC Den Bosch tegemoet trad? Want wat als het voormalige slangenmens op het WK in 1978 die ene bal vlak voor tijd niet tegen de paal maar in het doel had geschoten? Volgens de overlevering zouden de Nederlanders in dat laatste geval het stadion in Buenos Aires immers nooit levend verlaten hebben….

Nee, hoogstwaarschijnlijk niet. En bovendien, zo heet was de soep niet. Toen niet (alleen al vanwege het feit dat Argentinië won) en nu ook niet. Het gaat vooral om de gedachte  achter de samenscholing van de Bossche fans. Als het niet loopt zoals verwacht, wordt naar een zondebok gezocht. In het voetbal 2.0 – in de maatschappij 2.0 – nog sneller dan voorheen. Resultaten willen wij! Eisen wij! En rap! Hoezo is voetbal een spel en in een spel kun je winnen, maar ook verliezen?

Zie ze daar staan. Vier mannen (de trainers Jan Poortvliet, Jan van Grinsven en Arnold Scholten plus directeur Fred van der Hoorn) met een staat van dienst om U tegen te zeggen. Zeg maar, redelijk op de hoogte waar Abraham de mosterd haalt binnen de voetballerij. Op appel en waarom? Wat moeten zij zeggen, behalve dan dat de povere resultaten ook hen zeer aan het hart gaat? Geven zij bijvoorbeeld een verkeerde terugspeelbal? Dekken zij aan de verkeerde kant? Of laten de coaches bewust goeie spelers die het verschil maken buiten de ploeg? Als zij de pasklare antwoorden wisten, hadden ze daar allang gebruik van gemaakt.

Kwaliteitsniveau

Supporters hebben het recht om teleurgesteld te zijn. Of boos. Aan de ene kant pleit dat zelfs voor ze, want het toont de mate van betrokkenheid aan. Maar een beetje realiteitszin zou ook niet verkeerd zijn. Wie jaar na jaar zijn betere voetballers (noodgedwongen) kwijt raakt, kan daarvoor een keer de rekening gepresenteerd krijgen. Hoe het ook gewend of gekeerd wordt, uiteindelijk zijn het de spelers die het moeten doen. Ook al zijn die op zeker niet van het kaliber zoals genoemd kwartet en wellicht ook niet zo goed als in de bespiegelingen vooraf werd geopperd, zelfs als het gemiddelde kwaliteitsniveau anno 2012 de maatstaf is. Misschien ligt de verlossing wel opgesloten in het ene zinnetje van Poortvliet dat werd opgetekend in reactie op de situatie. ‘Ik vind het jammer dat de jongens hieronder moeten lijden.’ Stof tot nadenken voor alles en iedereen die het beste voor heeft met de club…..

Be Sociable, Share!