Brood, en spélen!

De nominaties voor de Rinus Michels Award, Coach van het jaar zijn bekendgemaakt.  Vaak lijstjes met geijkte namen daarop. Namen waar je wellicht ook niet omheen kunt. Zo verricht Ronald Koeman prima werk in Rotterdam Zuid, geen twijfel mogelijk (of wordt de rol van tacticus JP van Gastel misschien ondergewaardeerd..?).  Hoe beginnend coach Frank de Boer overeind en vooral zichzelf blijft in het wespennest dat Ajax heet: knap.

Toch benieuwd hoe die opsomming van kandidaten tot stand komt, welke criteria worden daarbij gehanteerd? De plaats op de ranglijst, de status van club en/of coach, hoe de persoon in kwestie zich verkoopt in de media? Want wat bepaalt nou eigenlijk of iemand een goeie trainer/coach is? Wordt werken in de top per definitie als moeilijker beschouwd vanwege de constante (media)druk, ongeacht de grootte van het budget? Blijkbaar wel, maar is dat terecht? Is het niet zo dat een trainer een goeie trainer is als die het maximale uit zijn spelers weet te halen en is het niet zo als dit ook nog eens met een positieve spelopvatting gebeurt, die goeie trainer dan zelfs een uitstekende is?

In dat kader is het onbegrijpelijk dat Ruud Brood niet voor komt op de lijst. Verhoudingsgewijs vinden bij RKC Waalwijk namelijk wonderen plaats. Gestart als degradatiekandidaat nummer één heeft RKC zich onder leiding van Brood met een kleine beurs doodleuk gemanifesteerd als een aanwinst voor de Eredivisie. Met name door de manier van voetballen en daarin is de rol van een coach van eminent belang. Stel dat De Graafschap zich handhaaft. Dan heeft interim Richard Roelofsen het ‘goed’ gedaan, zal worden gezegd. Maar het voetbal van die ploeg is niet om aan te gluren. Brood bewijst met RKC dat budgetten lang niet altijd zaligmakend zijn. Voetbalvisie en voetbalverstand wel, uiteindelijk.

Slagerij P.Drijvers

Bij de verkiezing van de Coach van het jaar bij de amateurs heeft de commissie – wie hebben  hier eigenlijk zitting in en/of zijn dat dezelfde personen die de proflijst samenstellen? – in ieder geval eens verder gekeken dan de neus lang is of de lijntjes reikten. Getuige de nominatie van Piet Drijvers, van slagerij P.Drijvers uit Haaren. Met een ploeg die nagenoeg uit spelers bestaat die uit het tussen Den Bosch en Tilburg ingeklemde dorp zelf komen en een blaadje bier als vergoeding ontvangen, rammelt Drijvers met Nemelaer heel nadrukkelijk aan de poort van de Hoofdklasse. In termen van eerder gememoreerde kwalificaties is Drijvers op zijn minst een goeie trainer. Hulde. De pluimen komen hem dubbel en dwars toe. Zoals die ook Brood hadden moeten toekomen.

Be Sociable, Share!