Appels en peren

Nee, het was geen Schwalbe van Johnny Hoogerland. En ja, wielrenners zijn bikkels. Respect! Maar om telkens de vergelijking te maken met die ‘verwende’ voetballers raakt kant noch wal. Voetbal is voetbal en wielrennen is wielrennen. Zo simpel is het. Juan Antonio Flecha werd in de rug aangevallen. Als dan toch gespiegeld moet worden: so what? Een voetballer krijgt gemiddeld misschien wel per wedstrijd en sowieso met regelmaat een aanslag(je) van achteren te verduren. Dat mag ook niet, maar gebeurt wel.

Ja, maar dat is iets heel anders. Inderdaad, dus kappen met die onzin! Voor de ouderen, wie herinnert zich nog de uitzendingen van Sterrenslag, ergens in de periode rond de jaren tachtig?  Bekende sporters namen het in dat tv-programma tegen elkaar op in de vorm van fysieke opdrachten. Nog zien we Joop Zoetemelk stuntelen op de brug of hardlopen als iemand die een derde bal bij zich droeg. Maakte dat Zoetemelk tot een mindere wielrenner? Dacht het niet. Een grotere wielerheld heeft Nederland nooit gekend.

Onder druk van de commercie en de media kan het zijn dat de wielersport zich aan het ontwikkelen is tot een andere sport. In de strijd om de eerste posities in het peloton raakt lijfelijk contact – in de voetballerij (wezenlijk) onderdeel van het spel – steeds meer ingeburgerd. Renners delen elkaar zelfs al kopstootjes uit. Ook dat wordt bestraft, maar het gebeurt wel. De druk en de belangen – in de voetballerij al jaren de hoofdoorzaak van talloze voorgeprogrammeerde wedstrijden en reacties – verpesten de puurheid van de sport.

Het is niet ondenkbaar dat het wielrennen op deze manier ook die kant op gaat. Dat het dan voor de media niet meer zo makkelijk wordt om die toegankelijke wielrenners te spreken. Dat alles geoorloofd wordt tot de laatste kilometers. Of andersom. Maar dan nog zal altijd blijven gelden dat iedere sport op zich staat. Een wedstrijd voetballen of fietsen vraagt totaal andere lichamelijke inspanningen. Punt. Het is niet de schuld van de voetballers dat zij buitensporig verdien(d)en. Voor de volhardende appels en peren-adepts is het misschien een optie dat  voetballers voortaan per fiets het veld af rijden bij blessures. ‘Wat een bikkel, zie je hem stoempen met die afgescheurde hamstring!’

Be Sociable, Share!